Kidnappningen – En släktberättelse

Kidnappningen – En släktberättelse av Anna Schulze
Kidnappningen – En släktberättelse av Anna Schulze

När Anna Schulzes pappa är elva år förs han bort av sin mamma Daisy. Året är 1936, Daisy är ekonomiskt utblottad och de flesta av hennes vänner och släktingar har vänt henne ryggen. Med två havererade äktenskap bakom sig ser hon kidnappningen av sin egen son, och flykten utomlands, som ett sista desperat försök att skapa ett förhandlingsutrymme.

I Kidnappningen – En släktberättelse utforskar Anna Schulze en verklig händelse i sin egen familjs historia. Med hjälp av anteckningar, tidningsartiklar och dagböcker låter hon figurerna på de svartvita släktfotografierna få liv. Farfar Harald, farmor Daisy. Den ofattbara berättelsen finns där mitt i alla papper, bilder och dokument.

Kidnappningen – En släktberättelse är en skildring av en livlig, vacker, intagande men också djupt självcentrerad kvinna på gränsen till nervsammanbrott. Men det är också berättelsen om Annas pappa och vad som hände honom under de nästan tre år han var efterlyst av Interpol, och hur det formar en människa att som barn bli uppryckt från sitt hem och berövad allt det man känner till – sitt land, sitt språk, sin familj. Kidnappning är en sorts stöld, stölden av en människa.

KÖP BOKEN

PRESSRÖSTER

"Schulzes bok är emellertid lyckligt befriad från sociologiserande: den ägnar sig i stället åt att med romanförfattarens noggrannhet, psykologisk klarsyn och på en exakt och njutbar prosa återskapa de gamla familjekonflikterna i all deras detaljrikedom och mänskliga komplikation. När det gäller att levandegöra en dokumentär släkthistoria så att den framstår som aktuell och smärtsam – fädernas missgärningar levande intill tredje och fjärde led – kan den jämföras med Olof Lagercrantz Min första krets och Helena Henschens I skuggan av ett brott. I samtliga fall är det stilens kvalitet i lika hög grad som stoffets smärtsamhet som är avgörande." 

Jesper Högström, Dagens Nyheter

"Om man inte visste att Anna Schulzes senaste roman är en autentisk berättelse som bygger på ett unikt historiskt material så skulle man kunna läsa den som en rafflande thriller som skulle placera henne som ett nytt stjärnskott på deckarhimlen. Kidnappningen - en släktberättelse är nämligen en oerhört spännande bok med en intrig som leder tankarna John le Carrés spionageböcker med George Smiley som huvudperson men här är huvudpersonen Anna Schulzes egen far vilket ger boken en särskilt drabbande personlig dimension."

Cecilia Persson, Norrtelje Tidning

 

"Författaren kopierar, sorterar, och bedriver detektivarbete. Resultatet blir denna maffiga släkthistoria som är det bästa hon har skrivit."  

Susanne Sterner, Norrköpings Tidningar

"En ren fröjd att läsa. Språket är mjukt, vackert och melodiskt. Historien djupt gripande och personlig." 

Kerstin Särneö,Tara

"Anna Schulze pusslar och funderar, och väver samman en berättelse om hur olika förluster av familj ekar i generationer. Det är en djupt personlig berättelse, visst, men det är också en stundtals häpnadsväckande tragisk och rafflande sådan." 

Therese Eriksson, Svenska Dagbladet

"Resultatet är imponerande. Materialet i sig är ju ingenting värt om det inte presenteras på ett begripligt och tilltalande sätt för läsaren. Det lyckas Schulze mycket väl med." 

Johan Werkmäster, Göteborgs-Posten

"Schulze skriver exakt och avklarnat om det som hände. Det är ett tonsäkert språk som i varje stavelse är begripligt, gjutet som i form och ändå personligt."

Dan Sjögren, Norrländska Socialdemokraten

"... en fascinerande berättelse och fantastisk bok."  

Jan Karlsson, Ystads Allehanda

Wahlström & Widstrand

Recensionsdatum: 2017-06-22 Genre: Biografier Originalutgåvans utgivningsår: 2017 Omslagsformgivare: Elina Grandin Ämnesord: släkt, familj Platser:Stockholm, Europa Tidsperioder: 1930-talet, 2010-talet Thema-kod: Biografier Antal sidor: 400 Mått: 163 x 231 x 37 mm Vikt: 931 g Format (utgivningsdatum): Inbunden, 9789146229803 (2017-06-06